Ehsan vindt taalcoach Marleen

Met wehelpen.nl kunnen mensen elkaar vinden als ze hulp kunnen gebruiken of als ze hulp willen aanbieden. Het wordt gemakkelijker om naar elkaar om te zien en elkaar te motiveren iets voor elkaar te doen. Zo heeft ook Ehsan (30) door het plaatsen van  een hulpvraag op Wehelpen.nl Marleen (51) gevonden.

Ehsan: “Ik ben vier jaar geleden helaas noodgedwongen vertrokken uit Iran en naar Nederland gekomen. Gelukkig heb ik drie jaar geleden een verblijfsvergunning gekregen en ben ik nu bezig hier een toekomst op te bouwen.” Ehsan doet dit samen met zijn vrouw Fatemeh. Hij heeft haar ontmoet in Turkije tijdens zijn reis naar Nederland. Eerder woonde Ehsan in het AZC Venlo. Doordat zijn vrouw een gehandicapte broer heeft in deze omgeving besloten ze om in de gemeente Katwijk te gaan  wonen. Op deze manier kan hij meehelpen om zijn zwager te verzorgen. Ehsan en Fatemeh voelen zich thuis in Katwijk en staan midden in de samenleving. Zo gaan zij bijvoorbeeld iedere zondag naar de kerk, naar ’t Kruispunt in Rijnsburg.

wehelpen.nl kent hij via Welzijnskwartier, waar Ehsan zelf vrijwilligerswerk verricht. Hij  besluit  op wehelpen.nl/gemeentekatwijk een hulpvraag uit te zetten op zoek naar een geschikte taalcoach. Hij vindt het belangrijk om snel en goed te integreren. Hij heeft het Nederlandse taal niveau 4 afgerond en spreekt nu goed Nederlands en wil nu niveau 5 en 6 halen.

Marleen: “En op die hulpvraag heb ik gereageerd” vertelt Marleen. “Ik heb me beroepsmatig altijd geïnteresseerd voor vrijwilligerswerk. Zo ben ik werkzaam geweest als beleidsmedewerker op dat terrein en heb ik me als projectmanager bij het Bronovo ziekenhuis bezig gehouden met vrijwilligerswerk in de ouderenzorg. Toen ik tijdelijk geen werk had heb ik besloten om zelf  vrijwilligerswerk op te pakken. Zo werk ik bijvoorbeeld als taalcoach bij de bibliotheek. Door mijn werk ken ik ook wehelpen.nl en zodoende kwam ik uit bij de hulpvraag van Ehsan.” Inmiddels heeft Marleen een nieuwe uitdaging in de sociale sector gevonden, maar dat betekent niet dat zij een punt zet achter haar vrijwilligerswerk. Integendeel! Naast Ehsan heeft zij onlangs ook een man van Egyptische afkomst via wehelpen.nl/gemeentekatwijk geholpen met zijn taalvaardigheden. En hij is deze zomer geslaagd voor zijn examen Nederlands.

Ehsan, hoe is het zoeken naar een taalcoach op precies verlopen?

Ehsan: “Het is heel makkelijk. Om contact te leggen met andere mensen heb ik mij ingeschreven op wehelpen.nl. Direct daarna kan ik zowel hulp aanbieden als hulp vragen. Het inschrijven gaat best eenvoudig hoor. Gelukkig staan er ook veel tips over hoe de website werkt, over hoe je je kunt inschrijven en bijvoorbeeld ook hoe je veilig gebruik kunt maken van de website. Ik heb het geluk gehad dat er maar liefst drie mensen op mijn hulpvraag hebben gereageerd. Ik heb met alle drie een afspraak gemaakt bij de bibliotheek. Ik heb voor Marleen gekozen omdat ze al ervaring als taalcoach heeft bij de bibliotheek en sterk is in de Nederlandse grammatica. Zij kan mij dus het beste helpen. En ik leer ook echt veel van haar!”

Marleen (lachend): “Ik was helemaal niet op de hoogte dat ik gekozen was uit drie personen. Ik voel me vereerd hoor. En ik vind het fijn om te horen dat Ehsan zo veel baat heeft bij de taallessen.” 

Raad je het ook anderen aan?

Ehsan: “Ja zeker wel. De website is begrijpelijk en ik raad mijn vrienden ook altijd aan eens een kijkje te nemen. Dat zeg ik ook tegen mensen die nu nog in het AZC verblijven. Via wehelpen.nl kun je hulp krijgen met de Nederlands taal en dus beter integreren. Marleen heeft mij absoluut geholpen mijn Nederlands te verbeteren. Mijn uiteindelijke doel is om tandtechnicus te worden. Ik kijk momenteel naar de mogelijkheden om een opleiding te volgen voor tandtechnicus.”

“Het geeft ook een fijn gevoel dat mensen uit zichzelf iets voor elkaar willen betekenen. Ikzelf vind het ook fijn om voor andere mensen iets te kunnen doen. Zo help ik al een aantal mensen met het opknappen van hun tuin. Natuurlijk heb ik ook op de website een hulpaanbod staan. Binnenkort ga ik waarschijnlijk de tuin van Marleen opknappen.”

Marleen: “Ja, ik zou het zeker aanraden. Inmiddels heb ik al twee mensen kunnen helpen via de site en dat geeft me een goed gevoel. De vindbaarheid en bekendheid van de website mogen van mij wel verbeteren. En veiligheid blijft toch iets waar je op moet letten. Zo vind ik zelf wehelpen.nl iets minder geschikt voor hele kwetsbare ouderen. Volgens mij kun je die beter van dienst zijn vanuit het georganiseerde vrijwilligerswerk, die overigens steeds vaker vanuit hun organisatie een vraag op wehelpen.nl plaatsen. Ik vind de website ook uitermate  geschikt voor praktische klussen, zeg maar kortdurend vrijwilligerswerk gericht op een brede doelgroep die wel enige ervaring met de computer heeft. Het belangrijkste is dat mensen weer met elkaar in contact komen en er voor elkaar zijn.”    

Op wehelpen.nl vindt u ook vast iemand die u wil helpen of kunt helpen. Meedoen is gratis en voor iedereen. Meld u vandaag aan!

{##}