Maak kennis met ... Anneke, engel op aarde

Anneke is apothekersassistente, heeft een leuk leven en veel aanspraak. Dan ontmoet ze een leuke man uit Groningen. Ze worden verliefd. Ze zijn zo dol op elkaar, dat ze besluit haar baan op te zeggen en naar Groningen te verhuizen. In haar nieuwe woonomgeving wil ze ook iets voor anderen betekenen. Maar ze weet niet precies wat. Via Google komt ze op de website wehelpen.nl. Ze wordt enthousiast van de mooie vragen. Vooral die van Sylvia, die gezelschap voor haar moeder zoekt. En dus reageert ze.

Iets voor een ander betekenen

Ze spreken af en er is gelijk een klik. Allebei hebben ze inmiddels het nodige meegemaakt. De moeder van Sylvia kampt met ernstige gezondheidsklachten en is daardoor psychisch wat in de war geraakt. Ze wil eigenlijk alleen door haar enige dochter worden geholpen met dagelijkse zorg. Anneke heeft ook de nodige ervaring met psychische aandachtspunten binnen het gezin. Maar beiden vinden ze het prettig om ook voor andere mensen iets te kunnen betekenen. En dus maken ze een afspraak.

Gewoon een optimist

Anneke en Sylvia’s moeder kunnen het prima vinden en spreken regelmatig af. Een wandeling naar het winkelcentrum of zomaar een kopje koffie. Ze grinnikt en knipoogt. ‘Ik zeg altijd tegen haar: “mijn dag is écht goed als ik jou heb zien lachen.” Maar ik ben super blij als zich een goed gesprek ontwikkeld en er dingen naar boven komen drijven die al jaren weggestopt zijn. Ik zie het als een voorrecht dat ik een stukje op mag lopen met mensen tijdens een moeilijke periode in een kwetsbaar mensenleven.

Sommige mensen hebben zoveel afstand en weerstand opgebouwd dat het onmogelijk lijkt om door die vestingmuur heen te breken. Als ik dan merk dat die muur gaat scheuren en soms zelfs afbrokkelen … Dat er zoveel vertrouwen is dat mensen me vertellen waar de werkelijke pijn zit. Dan ben ik dankbaar. Op zo'n moment voel ik waarom ik dit "werk" zo mooi vind. Sylvia noemt me een engel, maar ik ben gewoon een optimist en denk en hoop altijd dat er iets te bereiken valt.’

De zonzijde zien

Anneke: ‘Ik heb het nodige meegemaakt en heb altijd geprobeerd om positief te blijven. Dat wil ik andere mensen meegeven.’ Waarna ze met een warme handdruk afscheid neemt en zich bij de deur zich nog even omdraait: ‘Het voelt geweldig om te proberen wat zonlicht te planten in harten van mensen die alleen nog maar grijs kunnen zien. WeHelpen is een geweldige site, ieder vindt er iets wat hij/zij kan op ieders terrein. Ik heb iemand leren breien en doe iedere week vanuit Humanitas iets leuks samen met een mevrouw met verstandelijke beperking. Ook haal ik boodschappen voor een meneer van wie de buurvrouw is weggevallen en wiens huishoudelijke hulp het niet meer mag doen. Ik had nooit gedacht zoveel moois te ervaren met vrijwilligerswerk, ik zou nu nooit meer iets anders willen!’

{##}