Maak kennis met ... Sylvia, best een beetje moe

Sylvia zorgt voor haar ouders. Vooral de zorg rondom haar moeder is intensief. Haar moeder kampt met ernstige gezondheidsklachten en is daardoor psychisch wat in de war geraakt. Ooit opperde Sylvia of het niet fijn zou zijn als er ook eens iemand anders op bezoek zou komen. Een aardige vrijwilligster die af en toe een kop koffie kwam drinken. Hoe leuk is dat? Maar haar moeder wilde er niet van horen: ‘Nee hoor, ik hoef geen vreemde in huis’. Toch liet het Sylvia niet los. Het zou haar enorm helpen om zelf weer iets te kunnen oppakken. En ze was ook ‘best een beetje moe …’  

Wehelpen.nl

Toen kwam Sylvia in gesprek met de mantelzorgondersteuner in de wijk. Ze wees haar op de mogelijkheden van wehelpen.nl. Een website waar je om hulp kunt vragen, of juist aanbieden. Je zag er van alles: een boodschapje doen, de kinderen naar school brengen of samen ergens koffie drinken. Sylvia was gelijk verkocht! En ze plaatste niet alleen een vraag, maar schreef ook rechtstreeks mensen aan. Binnen een week had ze drie kennismakingsgesprekken gepland. Ze spreekt af in het buurthuis. Voor Sylvia makkelijk te bereiken en ook een vertrouwde plek om even een gesprek te voeren.   

Iets betekenen voor anderen

Met Anneke is er direct een klik. Anneke woont nog niet zo lang in Groningen. Ze is apothekersassistente geweest, 57 jaar en is zelf het nodige in haar leven tegen gekomen. Ze vindt het prettig om voor andere mensen iets te kunnen betekenen. Sylvia geeft het adres van haar moeder en maakt een afspraak. Ze heeft er een goed gevoel over: dit gaat lukken!   

Het klikt meteen

En ze krijgt gelijk. Haar moeder is inmiddels een beetje gewend aan het idee en vindt het zelfs niet nodig dat Sylvia bij de kennismaking aanwezig is. Ook Anneke vindt het prima. Het klikt gelijk tussen die twee en ze spreken af elkaar wekelijks te ontmoeten. Sylvia is echt super blij. Zo blij dat ze nog iemand wil zoeken via het platform om af en toe bij haar moeder langs te gaan.   

Onbetaalbaar en onmisbaar

Sylvia heeft inmiddels zelf ook gereageerd op een hulpvraag. Ze vindt het platform een prachtig middel en wil graag op deze manier hulp aan anderen kunnen bieden. Het geeft haar een goed gevoel. Afsluitend zegt ze: ‘Anneke verdient het om in het zonnetje gezet te worden, ik ben zo ontzettend blij met haar. En ik wil anderen graag  inspireren en helpen door het vertellen over mijn goede ervaring. Deze informele hulp is echt onbetaalbaar, en onmisbaar!’ 

{##}