'Stil zitten is niets voor mij!'

WeHelpen is er voor iedereen die een ander wil helpen of geholpen wil worden. Met wehelpen.nl kun je aangeven dat je best een keer iemand een handje wilt helpen. Of aangeven waar je hulp bij kunt gebruiken. Zo leren ook Ed (67) en Ella (65) elkaar kennen.

Ed: “Ik heb jarenlang een huisartsenpraktijk aan de Abdijlaan in Rijnsburg gehad. Momenteel doe ik het iets rustiger aan en lees ik graag literatuur in mijn vrije tijd. Maar de hele dag ‘stil zitten’ is niets voor mij hoor. Ik tennis en golf graag, maar ik werk ook nog met veel plezier één dag in de week in de huisartsenpraktijk en draai soms ook nog wel een weekenddienst.” Ed bruist van energie en hij vindt het belangrijk om bezig te blijven en voor anderen klaar te staan. Op een dag leest hij in ‘De Rijnsburger’, de column van wethouder Gerard Mostert  over wehelpen.nl in Katwijk. Hij heeft als huisarts zelf ervaren dat je soms met een klein gebaar een ander enorm kan helpen. Hij besluit zich in te schrijven en een hulpaanbod uit te zetten.  

Ella: “En zo kwam ik in contact met Ed, valt Ella bij. Ik ben van oorsprong Pools. Mijn man Jaap van der Plas leerde ik kennen in 1993 en in 1998 ben ik verhuisd naar Nederland. Ik ben in Polen afgestudeerd als verpleegkundige en ik heb jarenlang gewerkt als verzorgende bij onder andere Vlietstede en Overduin. Helaas is mijn man ernstig ziek geworden en in 2014 overleden. Ik heb jarenlang als mantelzorger voor hem gezorgd en veel moeilijke momenten meegemaakt. Na zijn overlijden stond ik ineens overal alleen voor. Ook voor taken die mijn man vooral deed, zoals de administratie. Er hebben toen veel  lieve buurtbewoners voor mij klaar gestaan. Ik spreek geen vloeiend Nederlands en begrijp de Nederlandse gewoonten ook niet altijd. Ik zag deze vrijwilligers als mijn vrienden. Het contact stopte en ik dacht dat ik iets verkeerd had gedaan. Dat het aan mij lag. Ik begreep het verschil niet tussen vriendschap en vrijwilliger zijn. Ed legt nu veel aan mij uit. Dat vind ik heel fijn! Hij helpt mij ook enorm met mijn administratie.

Ed, hoe verloopt het contact met de mensen die je hebt kunnen helpen via de website?

Ed: “Het contact verloopt heel goed.  In het afgelopen jaar heb ik ongeveer vijf  mensen kunnen helpen met van alles. Vooral met de administratie. Ik ben helaas niet zo’n klusser. Maar soms is de hulpvraag zoiets simpels! Bijvoorbeeld iemand ergens een keer naar toe rijden. Dat is natuurlijk een kleine moeite. Soms wil je de ander graag helpen, maar lukt het simpelweg niet met een dag of tijdstip. Dat kan natuurlijk ook gebeuren.”

Raad je helpen op deze manier ook anderen aan?

Ed: “Ja, want je ontmoet anderen en krijgt  leuke contacten. Het voelt goed om anderen te helpen. Ik ben nu nog fit en kan voor anderen iets betekenen. Bovendien wil ik graag mijn tijd nuttig inzetten.  Ella help ik dan met de administratie, maar er is tegelijkertijd ook een leuk contact  tussen ons ontstaan.”

Ella: “Wij hebben inderdaad een klik. Er zijn veel raakvlakken. We komen allebei uit de zorgsector en kunnen goed praten over de goede en slechte momenten die we beide hebben ervaren in ons leven. We praten dus ook  samen over dit soort dingen. Dat is heel fijn om te kunnen delen met iemand.

Hoe gaat het precies in zijn werk?

Ed: “Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je vult je contactgegevens en je hulpvraag of hulpaanbod in op www.wehelpen.nl. Vervolgens krijg je eerst een aantal reacties via -email. Daarna maak je een afspraak met elkaar voor een eerste kennismaking. Het is belangrijk tijdens zo’n eerste kennismaking dat je veel vragen aan elkaar stelt, zodat het helder wordt wat je van elkaar kunt verwachten.  Als er van beide kanten een klik is en de hulpvraag en hulpaanbod elkaar vinden, dan ga je samen aan de slag.”

Ella: “Ik heb er tot nu toe alleen maar goede ervaringen en leuke contacten aan over gehouden. Je  wordt echt geholpen!”

{##}